Livadski med Banja Luka

Livadski med Banja Luka

Svaka biljka, i cvijet na livadi posjeduje neko ljekovito svojstvo. Tako, na primjer, kantarion blagotvorno djeluje na kožu, ljubičica i majčina dušica smiruju kašalj, maslačak pročišćava krv. Med napravljen od nektara sakupljenog sa ovih biljaka preuzima njihova ljekovita svojstva.

Kod nas je prva preporuka pčelara, upravo livadski med, jer sadrži brojna svojstva koja blagotvorno utiču na organizam.

Livadski med nastaje od velikog broja biljaka, od kojih svaka posjeduje sopstveni hemijski satav, pa je med nastao od njih bogat mineralima, vitaminima i eteričnim uljima.

Livadski med se posebno preporučuje bolesnicima koji imaju problema sa plućnim bolestima, poput astme i bronhitisa. Glavna upotreba livadskog meda je za jačanje imuniteta, a preporuka je da se uzima tokom cijele godine, sa akcentom na proljeće i jesen. Upravo u proljeće i jesen se najčešće pojavljuju prehlade i alergije. Livadski med je dobar za upotrebu kada osjećate opštu slabost organizma. Takođe, on se preporučuje i bolesnicima koji pate od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti. Livadski med je bogat mineralima, enzimima i organskim kiselinama i zbog toga ima jako antigljivično, antimikrobno i antiseptičko djelovanje. Preporučuje se da osobe alergične na polen uzimaju livadski med tokom cijele godine, jer je uprao napravljen od polena raznih biljaka, pa se smatra da ima preventivno dejstvo i može da umanji alergijske reakcije.

U zavisnosti od toga koje biljke preovlađuju na ispaši pčela, livadski med može imati žutu do tamnocrvenkastu boju. Miris mu može imati biljke koje dominiraju u sastavu, a ukus mu je blag i aromatičan, te je blag za želudac. U zavisnosti od toga koja biljka dominira u sastavu meda, period kristalizacije takođe može biti različit. Kada dođe do kristalizacije, med je potrebno zagrijavati u mlakoj vodi do četrdeset stepeni celzijusa, kako ne bi došlo do gubitka svojstava meda.

U svakom slučaju, koji god med da odaberete za svoju ishranu, bitno je da birate domaći med. Redovnim korištenjem ćete sigurno otkriti sve njegove blagodati. Livadski med Banja Luka

Izaberite za vas samo najbolje