Domaći med

Domaći med Banja Luka

Domaći med Banja Luka, kao što vam je poznato, proizvode pčele. Dok prikupljaju nektar, kako bi proizvele med, pčele pokrivaju prostor u prečniku od jedanaest kilometara. Takav predan rad daje jedan od najzdravijih i najboljih proizvoda prirode – med.

Blagodeti domaćeg meda

Domaći med je bogat vitaminima iz B grupe, aminokiselinama i mineralima. Med predstavlja prirodni antiseptik, jer sadrži vodonik-peroksid i propolis, koji uspješno uništavaju bakterije. Prije pojave antibiotika, med je bio prirodno oružje protiv infekcija. Osim antiseptičkod dejstva, med ima i umirujuće dejstvo na želučane tegobe.

Kuriozitet je da naučnici smatraju da med djeluje blagotvorno i stimulišuće na sportiste. Sportisti koji konzumiraju med imaju bolje sportske rezulate.

Med je još dobar za staračke fleke, akne, alergije, nesanicu, upalu glasnica, kašalj, grlobolju, …

U zavisnosti od toga gde se pčele puštaju na ispašu, postoje i različite vrste meda: livadski, bagremov, kestenov, lipov med, suncokretov med, …

Domaći med, koji ne sadrži nikakve dodatke, ima osobinu kristalizacije. To je sasvim prirodan proces i naučno je dokazano da med kristalizacijom ne gubi svoja svojstva i kvalitet.

Kako koristiti med

Prije svega, morate znati da se med konzumira isključivo plastičnom ili drvenom kašikom. Ako ga uzmete metalnom kašikom, organske kiseline iz meda, u doticaju sa metalom, uništavaju dobre osobine meda.

Osim toga med ne smijete zagrijavati, jer toplota uništava njegova ljekovita svojstva. Korištenje meda sa toplim napicima, isključivo ispod 40 stepeni celzijusa.

Ako ne želite kristalizovan med, otapate ga strpljivo stavljanjem tegle u mlaku vodu. Nikad ne čuvajte med u frižideru, čuvajte ga na sobnoj temperaturi.

Sa medom ne treba pretjerivati, preporuka je šezdeset do sto grama dnevno. Prije gutanja, potrebno je med što duže zadržati u ustima, jer ćete tako iskoristiti najviše njegovih hranjivih i ljekovitih sastojaka.

Koju god vrstu meda da odaberete, nećete pogriješiti. Jedino je najvažnije odabrati pravi domaći proizvod. Koristite ga redovno, i ubrzo ćete otkriti njegove blagodeti.

Izaberite za vas samo najbolje